RIBW K/AM-Locatie Willem Drees voor publiek geopend tijdens Dag van de Architectuur

Op zaterdag 18 juni, om 11.00, 12.00 en 13.00 uur, zijn bezoekers van harte welkom voor een rondleiding op de locatie Willem Drees, Dr. Willem Dreesplantsoen 1 in Haarlem. Bij de bouw van dit bijzondere pand uit 2018 is extra gelet op duurzaamheid, milieu en uitstraling. Pré Wonen is eigenaar van dit pand, RIBW K/AM is de huurder. 

Bij deze rondleiding maak je kennis met een uniek gebouw, gevestigd op een unieke en prominente plek in de buurt. Het is bovendien een gebouw met een bijzondere bestemming: huisvesting en begeleiding van mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Voorzien van gezamenlijke woonruimten, facilitaire ruimten en de mogelijkheid tot ondergronds parkeren. Daarnaast zijn alle woningen rolstoelgeschikt. 

Eigen voordeur, eigen sfeer 
Op de locatie Willem Drees wonen 32 mensen. Jan Lagerveld, clustermanager bij RIBW K/AM: “Bewoners en het team verhuisden in april 2018 naar deze nieuwe locatie. Het was indertijd ontroerend om te zien wat een enorme positieve invloed betere huisvesting op mensen heeft. De sleutel hebben van je eigen voordeur, je eigen sfeer kunnen creëren, bezoek in je eigen omgeving kunnen ontvangen. Een boodschap bij de buurtsuper doen en, heel belangrijk daarbij, het praatje met de kassière. Ervaringen die men niet opdeed in de oude woonsituatie.” Helemaal passend bij de visie van RIBW K/AM: mensen ondersteunen bij het hervinden en versterken van hun veerkracht. 

Iedereen een fijn thuis 
Pré Wonen wilde een gebouw met onderhoudsvriendelijke materialen realiseren. In 2016 is de bouw gestart en in 2018 werd het complex opgeleverd aan RIBW K/AM en de bewoners. Ger de Boer was als Projectleider Vastgoed betrokken bij de ontwikkeling en bouw: “Wij vinden het belangrijk dat mensen een fijn thuis hebben, zodat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Dat is onze missie. En dat we dat in een fijne samenwerking met RIBW K/AM voor de bewoners van het Willem Dreesplantsoen mochten doen, maakt ook ons trots en blij!”  

Comfortabele en energieke leefomgeving 
Kom op 18 juni bij Willem Drees kijken en zie hoe het licht diep in het gebouw binnendringt. Maar de buitenkant is ook de moeite waard. Het ‘polymetrische metselwerkverband’, gecombineerd met de genuanceerde kleur en structuur van de steenstrips en de geprononceerde zinken dakrand, maken het gebouw tot een bijzonder geheel. De gebruikers hebben daarmee een comfortabele en toch ook energieke leefomgeving. Het ontwerp is van de onlangs overleden architect Hans Wagner (Architectenburo Hans Wagner, nu WRK Architecten). 

Klik hier voor de flyer van het ABC-architectuurcentrum met het volledige programma van ‘Dag van de architectuur in Haarlem’ op zaterdag 18 juni. 

delen