In elke woning is vocht te vinden. Meestal merkt u daar niet veel van. Maar te veel vocht kan problemen geven. Zo kan er bijvoorbeeld schimmel ontstaan. Met deze tips kan u zelf veel doen om vocht en schimmel in huis te lijf te gaan. 

Handig stappenplan voor elke dag

  1. Verwarmen: houd de temperatuur boven de 15 graden.  

    Zorg dat uw woning nooit te koud wordt, want dan blijft het vocht in huis hangen. Laat ook ’s nachts, of als er niemand thuis is, de temperatuur niet onder de 15 graden komen.  

  2. Luchten: lucht uw huis 15 minuten per dag.  

    Zet elke dag ramen en deuren tegen elkaar open. Ook in de winter. Door te luchten kunt u zuiniger stoken! Want frisse lucht is makkelijker warm te maken. 

  3. Ventileren: blaas vochtige lucht eruit.  

    Houd ventilatieroosters 24 uur per dag open of zet ramen 24 uur per dag op een kier. Ook in de winter. Dan kan het vocht verdwijnen. Een droog huis wordt sneller warm en is gezonder. Maak de ventilatieroosters met bijvoorbeeld een stofzuiger schoon. 

  4. Douchen: zet de ventilatie aan en lucht 30 minuten.  

    Houd tijdens het douchen de badkamerdeur dicht. Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze tijdens het douchen op de hoogste stand. Maak na het douchen muren en douchevloer droog met een wisser of handdoek. Houd de badkamerdeur nog 15 minuten dicht. Laat de ventilatie na het douchen nog minimaal 15 minuten aan staan. Of zet uw badkamerraam of -deur een half uur open.

  5. Wassen: hang uw was buiten te drogen.  

    Kan uw was niet buiten hangen? Lucht dan extra door twee ramen tegen elkaar open te zetten. En houd ventilatieroosters open. Dan kan de waterdamp uw woning uit. Centrifugeer de was goed voordat u deze ophangt. Dan droogt de was sneller. Gebruikt u een wasdroger? Zorg dat de vochtige lucht via de afvoerslang direct naar buiten kan. Of kies voor een condensdroger. 

  6. Koken: zet de afzuigkap aan en lucht 15 minuten.  

    Kook met deksels op de pannen. Dan komt er minder waterdamp in uw woning. Zet de afzuigkap aan tijdens het koken en/of zet het keukenraam open. Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze dan op de hoogste stand. 

  7. Slapen: lucht 15 minuten met het raam open.  

    Zet dan wel eerst de verwarming lager, maar niet lager dan 15 graden. Zet ramen en/of deuren 15 minuten tegen elkaar open. Zo krijgt u frisse lucht in uw woning. Slaap ’s nachts met het raam of de slaapkamerdeur open.  

  8. Regen: lucht uw huis ook bij regen.  

    Zelfs dan wordt het minder vochtig in huis. Ziet u na een flinke regenbui vlekken op de muur? In de hoek van de kamer? Dan kan er een lekkage zijn. Hier kunt u 24/7 een reparatie doorgeven.

  9. Inrichten: plaats meubels niet voor de verwarming.  

    Hang ook geen gordijnen voor de verwarming. Houd circa 5 cm ruimte tussen de meubels en de muur en vloer. Zo kan de lucht doorstromen. Open overdag uw (rol)gordijnen zodat deze niet voor ventilatieroosters hangen. 

Hoe weet u of uw huis vochtig is?

In een vochtig huis ruikt het muf. Ook blijven ruiten lang beslagen, zeker als ze van enkel glas zijn. Bij te veel vocht kunnen er vocht- en schimmelplekken ontstaan. Behang kan loslaten en verf afbladderen. Met een vochtmeter kunt u precies zien hoe vochtig uw huis is. Een vochtmeter koopt u bij een bouwmarkt. Hang hem in uw woonkamer. Hieronder ziet u wat de ideale luchtvochtigheid is.

De ideale temperatuur & luchtvochtigheid

Plaats in huis      Temperatuur      Luchtvochtigheid

Woonkamer       20 - 21°C             40 - 60%

Slaapkamer        16 - 18°C             50 - 70%

Keuken                18 - 19°C             50 - 70%

Badkamer           22 - 23°C             50 - 70%

Wat kunt u doen tegen schimmel?

Een beetje schimmel haalt u makkelijk zelf weg met een sopje met soda. Of koop een antischimmelmiddel bij uw supermarkt of bouwmarkt. Lukt het niet om de schimmel weg te krijgen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 088 77 000 00. Samen met u kijken we dan hoe we de schimmel het beste kunnen verwijderen.

Lekkages altijd eerst oplossen

De oorzaak van vocht en schimmelklachten kan een lekkage zijn. Bijvoorbeeld een lekke dakgoot of een lek. Ook kan er lekkage langs de ramen of de kozijnen voorkomen. Heeft u het vermoeden dat uw vocht en schimmelklachten veroorzaakt worden door een lekkage? Meldt dan bij ons wat het probleem is. Dat kan op onze website of telefonisch op 088-77 00 000. Na ontvangst van uw klacht kijken wij of we direct een aannemer moeten sturen of dat wij zelf bij u komen kijken naar het probleem.

Kleine reparaties

Gaat er iets stuk in uw woning? Zijn bijvoorbeeld uw ventilatieroosters kapot? Of klemt uw raam waardoor u niet goed kunt ventileren? Deze en andere kleine reparaties komen vaak voor uw eigen rekening. Als u deelneemt aan het Pré Woonpakket, nemen wij u dit soort klussen uit handen en kunt u hier een reparatieverzoek bij ons indienen.

delen