Aanpak woningen met energielabels E, F en G 
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Een woning met label A is groen en dus energiezuinig. Een woning met label G is rood en heeft veel energie nodig om te verwarmen. Een deel van onze woningen heeft nog energielabel E, F of G. Deze woningen gaan we met voorrang verduurzamen. Voor 2028 moeten al deze woningen minimaal energielabel D hebben.

Onderzoeken kosten tijd 
Voordat we kunnen beginnen met het verduurzamen van woningen, moeten we allerlei onderzoeken doen. Bijvoorbeeld het flora- en fauna onderzoek. Dit onderzoek brengt in kaart welke dieren en planten in de omgeving wonen. En of daar beschermde soorten bij zitten. Zo’n onderzoek duurt minimaal een jaar, zodat in elk seizoen gekeken wordt welke planten en dieren er leven. 

Ook funderings-, asbest- en bouwkundige onderzoeken moeten plaatsvinden voordat we aan de slag kunnen. Al deze onderzoeken kosten tijd, maar zijn belangrijk voor een goede uitvoering van de werkzaamheden.

Planning
De aanpak voor het verduurzamen van deze woningen is een flinke klus. Het kost veel geld. Ook is er momenteel een tekort aan bouwmateriaal en vakmensen. Daarom is het onmogelijk om in één keer alle woningen helemaal te verduurzamen.

We voeren de werkzaamheden als het mogelijk is complexmatig uit. Dit betekent dat we een heel gebouw, hele straat of wijk in één keer verbeteren.

Het kan voorkomen dat uw woning nog niet aan de beurt is. Dat is heel vervelend, maar we doen ons best alles zo snel mogelijk aan te pakken en vragen uw begrip hiervoor. Is uw woning binnenkort aan de beurt, dan ontvangt u daar vooraf een brief over.

Welk label heeft mijn woning? 
Op energielabel.nl kunt u zien welk label uw woning heeft. Heeft uw woning een E, F of G label, dan valt uw woning binnen de EFG-aanpak en wordt deze voor 2028 aangepakt. We houden u op de hoogte van dit project en u ontvangt een brief als uw woning binnenkort aan de beurt is.

Het energielabel wordt vastgesteld door een onafhankelijke energieadviseur. Bij het berekenen hiervan kijkt de energieadviseur naar de energieprestatie van uw woning. Op de website energielabel.nl vindt u ook alle veelgestelde vragen over energielabels.  

delen